Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) wil betere bescherming kastelozen in kledingfabrieken India


Samen met twee Nederlandse collega-Europarlementariërs, Agnes Jongerius (PvdA) en Cora van Nieuwenhuizen (VVD), heeft Peter van Dalen schriftelijke vragen gesteld over de omstandigheden in Indiase kledingfabrieken. Van Dalen: ,,Er gebeuren vreselijke dingen in de Indiase fabrieken waar de kleding wordt gemaakt die wij dragen. Ik wil dat wij onze verantwoordelijkheid nemen en de mensen die daar werken, veelal kastelozen, beter beschermen.”

Indian man tailor portraitHet is al langer bekend dat kledingfabrieken in India onveilig zijn. Minder bekend is dat de mensen die op de gevaarlijkste plekken werken, kastelozen zijn. Veel van hen, inclusief minderjarigen, zijn letterlijk slaaf. Ze zitten vast en worden niet of nauwelijks betaald. Een recent Nederlands rapport[1] heeft de wantoestanden gedocumenteerd. Het rapport concludeert dat in de onderzochte fabrieken kinderarbeid en slavenarbeid wordt verricht. Het concludeert ook dat de pogingen van de laatste jaren om kledingbedrijven de problemen vrijwillig te laten aanpakken niet werken.

Oproep

Van Dalen: ,,Ik roep de Europese Commissie op om samen met Europese lidstaten, de Indiase overheid, en Europese en Indiase bedrijven de misstanden aan te pakken. Heel concreet kan dat door de productieketens van de kledingindustrie meer transparant te maken.”

Van Dalen: ,,Daarnaast moeten een aantal minimale standaarden verplicht en afgedwongen worden. Al lang geleden hebben we besloten slavernij en kinderarbeid in onze landen uit te bannen. Laten we die principes nu ook op onze handelsrelaties toepassen.”

Kastensysteem

In het Indiase kastensysteem wordt iedereen geboren in een sociale laag, of -kaste. Bijna 200 miljoen Indiërs vallen daarbuiten en worden als kasteloos beschouwd. Ze worden ook onaanraakbaren genoemd, omdat ze onrein zouden zijn. Deze mensen worden gediscrimineerd en mogen alleen het meest vieze werk doen, zoals poepscheppen, of als werkslaven in een fabriek. Europarlementariër Van Dalen zet zich sinds het begin van zijn eerste mandaat in het Europees Parlement in voor de kastelozen.

[1] http://www.indianet.nl/pdf/FlawedFabrics.pdf

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Waterkunstwerk op Grote Markt tijdens Let’s Gro

Speciaal voor het inspiratiefestival Let’s Gro haalde het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) het kunstwerk bit.fall van de Duitse...

Sluiten