SchuifAan; mee-eten bij gastgezinnen


In de Meppelse wijk Oosterboer is vorig jaar augustus het idee ontstaan om mensen uit te nodigen aan te schuiven bij het avondeten. Niet alleen voor de gevulde maag maar ook zeker voor de gezelligheid. Ervaringen van beide kanten zijn positief: een gezellige maaltijd en soms zelfs een langdurig contact.

etenHet project blijkt een succes in een tijd waarin veel mensen alleen zijn. Het animo is de laatste tijd enorm gegroeid. Inmiddels kan er aangeschoven worden bij twaalf gastgezinnen in Meppel, Giethoorn, Blokzijl, Doldersum, Zeerijp en Zaandam, en is er interesse vanuit andere plaatsen in de wijde regio. Ondanks warme en enthousiaste reacties blijkt het toch vaak een hele stap voor mensen om zich aan te melden om te komen eten. De initiatiefnemers roepen mensen dan ook op om letterlijk en figuurlijk over de drempel te stappen.

Zeerijp
In Zeerijp woont de familie Dijkema, een gezin bestaande uit twee volwassenen en vier kinderen en vaak hebben ze vrienden die komen eten. Mevrouw Dijkema geeft aan in een telefonisch interview dat ze het gezellig vindt om met z’n allen te eten dat ze het idee had om hier mee te beginnen. Na wat zoeken op internet kwam ze Schuif Aan tegen en besloot ze aan te sluiten om zodoende het netwerk uit te breiden. “Gezinnen die het financieel niet zo goed hebben kunnen langskomen, maar ook eenzame mensen die gewoon voor de gezelligheid mee willen komen eten zijn van harte welkom.” zegt mevrouw Dijkema. Mensen kunnen via de website de agenda raadplegen. daar staan data in wanneer men terecht kan bij de bijvoorbeeld de familie Dijkema.

Sociaal netwerk
Initiatiefneemster Geke Maes uit Meppel vindt het belangrijk dat bijvoorbeeld eenzame mensen hun sociaal netwerk kunnen uitbreiden op deze manier. Het idee ontstond anderhalf jaar geleden – hoe kan het ook anders – aan de keukentafel van de familie Maes. Hoofdingrediënt van het eten bij een gastgezin moet vooral de gezelligheid zijn. Bij de familie Maes kan gemiddeld één keer per maand iemand komen mee-eten. Gemiddeld nodigen gastgezinnen één tot twee keer per maand mensen uit.

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Klaarstomen voor de LEGiO-run: hét hardloopevenement van Grootegast!

Op zaterdag 2 april 2016 vindt de eerste editie plaats van de LEGiO-run in Grootegast. Een hardloopevenement dat in het...

Sluiten