Dierenrechten-activisten tegen dolfinaria – het Europees Parlement moet helpen


Dierenrechtenactivisten van de Duitse dierenwelzijnsorganisatie ProWal willen nu de aandacht vestigen op het leed dat dolfijnen wordt aangedaan in de 30 dolfinaria in de EU, door een rondreis door zeven Europese landen te organiseren om buiten bij 19 van die dolfinaria te demonstreren, met als uiteindelijk doel dat ze voorgoed gesloten worden. Ze doen daarbij ook een beroep op de steun van het Europees Parlement in Brussel.

foto: Dolfijn.spetter - Wikimedia

foto: Dolfijn.spetter – Wikimedia

De vier weken durende rondreis begon op 7 mei, waarbij achtereenvolgens tot nu toe in de volgende landen gedemonstreerd werd : Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Nederland en België volgen nog. De Demo in Harderwijk zal plaatsvinden op Donderdag 2 juni aanstaande van 10 u tot 13 u. Op 4 juni zal een slotdemonstratie buiten het Europees Parlement worden gehouden.

ProWal klaagt niet alleen aan dat de zeezoogdieren veel te weinig ruimte in de dolfinaria krijgen, dat ze daarin niet in staat zijn hun natuurlijke behoeften te bevredigen en dat de dieren in veel gevallen niet in staat zijn hun eigen vochthuishouding op peil te houden met de dode vis waarmee ze gevoederd worden, maar ook dat de dieren gedwongen worden in water te leven dat chemisch behandeld is met chloor of ozon.

Andreas Morlok, algemeen directeur van ProWal: “Zelfs vis overleeft niet in deze chemische soep! Hoewel ernstige gezondheidsrisico’s, zoals uitdroging, oog-, huid- en longproblemen, al lang bekend zijn, is het gebruik van chloor en ozon voor waterzuivering de gangbare praktijk in bijna alle dolfinaria! Dit moet nu voor eens en altijd in heel Europa bij wet verboden worden!“

Volgens ProWal hadden interventies door dierenrechtenactivisten afgelopen jaar als resultaat dat Oekraïne het eerste land ter wereld werd dat een wet uitvaardigde waarin het gebruik van zeewater in dolfinaria wordt voorgeschreven! Er werd geen exploitatievergunning verleend om een nieuw dolfinarium te bouwen omdat die niet aan deze wet kon voldoen.

Jürgen Ortmüller, algemeen directeur van het Duitse Forum voor de Instandhouding van Walvissen en Dolfijnen (WDSF), dat de campagne van ProWal steunt, denkt dat de dolfinaria hoe dan ook onder druk staan: “Een inrichting die niet in staat is een wettelijk voorschrift voor het gebruik van zeewater in praktijk te brengen, dient een bijdrage te leveren aan de verwezenlijking van een beschutte baai waarin de dieren zo kunnen leven dat ze natuurlijker gedrag gaan vertonen. De realisering van een dergelijk natuurreservaat lijkt sowieso onvermijdelijk omdat na de sluiting van circa 50 dolfinaria in West-Europa, de ruimte in de overgebleven dolfinaria krap geworden is. Hoewel het dolfinarium in Finland heeft aangekondigd dit voorjaar de deuren te gaan sluiten, is het zonneklaar dat de exploitanten niet in staat zijn meer ruimte te vinden voor een geschikte accommodatie voor hun vier dolfijnen. De voorgenomen sluiting is daarom tot het najaar uitgesteld”.

ProWal en WDSF willen niet alleen aan het Europees Parlement laten zien hoe schadelijk het met chemicaliën behandelde water voor de dolfijnen is maar ook dat de argumenten die steeds weer door de dolfinaria worden aangevoerd – educatie, wetenschap en het voortbestaan van de soort – teneinde de exploitatie van hun faciliteiten te rechtvaardigen, een farce zijn en een dekmantel die dient om commerciële belangen te verhullen.

Andreas Morlok: “De bezoekers leren niets over het natuurlijke gedrag van de dolfijnen in de kunstmatig gecreëerde wereld van de dolfinaria; evenmin komen ze ooit te weten dat dolfijnen die in het wild gevangen zijn naar Europa zijn gekomen vanuit Japan, ofschoon alle dolfinaria deze wrede, bloederige jachtpartijen op dolfijnen officieel ontkennen. De wetenschappelijke resultaten die in dolfinaria worden verkregen, zijn niet van overeenkomstige toepassing op de in het wild levende dieren en zijn daarom van generlei waarde. Deze faciliteiten in de EU hebben hoe dan ook niets van doen met het voortbestaan van de soort omdat geen in de EU in gevangenschap gehouden dolfijn ooit in de natuur is teruggezet.”

“Eerlijk gezegd, waar het bij ieder dolfinarium in feite om draait, zijn puur financiële belangen. Ook al is er in de Europese dolfinaria nauwelijks ruimte voor meer dieren, toch gaat het fokken door omdat de handel in dolfijnen nog steeds buitengewoon lucratief is. We zullen het Europees Parlement ook bewijsmateriaal verstrekken waarin aangetoond wordt dat een dolfijn die in Italië geboren werd, voor € 366.000 aan een ander dolfinarium werd geleverd!”

“We zijn vol vertrouwen dat het Europees Parlement een wet zal uitvaardigen om een einde te maken aan de ellendige omstandigheden waarin de dolfijnen worden gehouden. De eerste parlementariërs hebben hun steun al toegezegd.”

4 comments on “Dierenrechten-activisten tegen dolfinaria – het Europees Parlement moet helpen

 1. lizettemaas@msn.com' Lizette Maas schreef:

  Ben je ook tegen gevangenschap van dolfijnen…kom dan naar de demo aanstaande donderdag bij het dolfinarium en laat je stem horen! #EndDolphinSlavery #FreeSpirit

 2. Gerhar.Joerres@googlemail.com' Gerd schreef:

  Ich war am Freitag im Dolphinarium. Es war sehr schon viele, gesunde und verspielte Delphine zu sehen. Den Tieren geht es sehr gut. Auch in der Rettung von Tieren sind sie einfach Spitze.

  Ich kann die zwei Männer von WDSF und ProWal nicht verstehen. Das Meer ist dreckig und verseucht und da fordern sie die Tiere in diese Brühe zu lassen? Fordern sie auch die Schwimmbäder zu schließen, die mehr Chlor enthalten? Fordern sie auch die Abschaffung von Trinkwasser, das durch Chlor und Ozon gereinigt wird?

  Diese Menschen sind welt- und realitätsfremd.

  • ingridvandijk6@gmail.com' Ingrid schreef:

   Welt- und realitätsfremd? Hmm…viellicht sollten Sie Ihre eigene Reaktion noch mal nachlesen…

  • bslootweg@hotmail.com' Barend schreef:

   Delphine sind nicht zum menschlichen Vergnügen auf der Welt. Noch weniger um kommerziell exploitiert, ausgebeutet zu werden.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
UMCG boekt financieel resultaat van 5,4 miljoen euro in 2015

In 2015 heeft het UMCG een positief financieel resultaat geboekt van 5,4 miljoen euro. De omzet in 2015 bedraagt 1,1...

Sluiten