Pareltjes in de provincie (deel 1): De kerk van Garmerwolde


Zo af en toe stap ik op mijn fiets en ga ik de provincie in. Moet het wel droog zijn en vooral niet te hard waaien, want daar heb ik een hekel aan. Je kunt mij terecht een verwend mens noemen. Een beetje tegenwind en meteen stap ik in mijn auto. Maar alle gekheid op een stokje. Ook al is Groningen voor toeristen een van de minst aantrekkelijke provincies van Nederland en worden de ‘pareltjes’ niet of onvoldoende gepromoot, dan moet ik die eervolle taak voorlopig maar op me nemen.


Vanuit Beijum fiets ik makkelijk binnen een half uurtje langs de rechter buitenkant van natuurgebied Kardinge naar Garmerwolde. Via het Boer Goensepad langs de Abbemaar kom je dan uit op de Langeweg die linksaf naar Thesinge gaat en rechtsaf naar Garmerwolde. Bij het kruispunt Stadsweg/Langeweg gaat de weg over in de Dorpsweg en rij je het dorp binnen.

In het Groningse dorpje ‘Gaarnwol’ ofwel Garmerwolde staat meteen aan de rechterkant de romanogotische kerk uit de 13de eeuw. Een van de pareltjes van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Ik parkeer mijn fiets tegen het hek en loop het terrein op. Bij de ingang van de kerk is een oudere dame bezig met schoonmaken. “De kerk is open hoor”, zegt zie vriendelijk. Ik beloof haar straks even binnen te komen kijken, maar niet alvorens ik een rondje over het kerkhof heb gewandeld. Het is prachtig weer en dus werkelijk genieten.

Na de wandeling over het kerkhof laat ik mij rondleiden door de vriendelijke dame. Ze vertelt dat men in de 19de eeuw de van oorsprong kruiskerk wilde slopen vanwege het slechte onderhoud, maar verder dan het schip afbreken is men toen niet gekomen. Het dwarsschip (transept) met koor en prachtig orgel bleven bleven gelukkig bewaard. Net als de barokke preekstoel uit 1740. Als je om de buitenkant loopt van het goed onderhouden hoofdgebouw,  herinneren alleen twee stukken muurrestanten (1859) er nog aan waar ooit het schip heeft gezeten. Op die plaats liggen nu grafzerken.

De losstaande toren die rechts van het hoofdgebouw staat (als je kijkt vanaf de wegkant) dateert uit de 18 de eeuw en is 19,45 meter hoog. In de toren zitten twee klokken; een klok dateert uit 1604 die met de hand geluid wordt en een slingeruurwerk uit uit begin van de 17de eeuw. Tijdens de Reductie (capitulatie van stad Groningen) van Groningen werd alles wat aan de rooms-katholieke eredienst herinnerde verwijderd, behalve de piscina (hand – en vaatwassingen).

De kerk werd in 2013 gerestaureerd en de muurschilderingen (fresco’s van vermoedelijk Jan van Aken uit 1530) werden geconserveerd. De kerk is te huur voor o.a. bruiloften en rouwdiensten.

Bronnen bij dit artikel: 

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Kennisgeving ontwerp-instemmingsbesluit gaswinning Groningenveld

Vóór oktober 2016 neemt het kabinet een besluit over de gaswinning in Groningen. De NAM heeft op 1 april 2016...

Sluiten