Pareltjes in de provincie (deel 2): De Kloosterkerk in Thesinge


In Thesinge staat de Kloosterkerk, een kerkje dat je niet zomaar ziet staan als je met de auto door het dorp rijdt, immers aan de Kerkstraat staat al een kerk. De oplettende toerist merkt op dat waar de Kerkstraat overgaat in de Molenweg er nog een weggetje is, en dat is de Kapelstraat. Op die kruising staat ook het bordje dat aangeeft dat er een kerkje te vinden is. Als je in die straat op het einde met de bocht meerijdt, kun je Kapelkerk niet missen aan je linkerhand. De kapel staat langs de Geweide sloot.


De kapel heet de Felicitaskerk Thesinge en is het verlaagde koor van de in 1786 afgebroken kruiskerk van het voormalige klooster Germania, gebouwd omstreeks 1250 en gewijd aan de heilige Felicitas en haar zeven zonen. Het was een dubbelklooster dat door zowel de broeders als de zusters van het benedictijnenklooster Germania werd gebruikt.

Het klooster werd eind twaalfde eeuw gebouwd op een lage wierde. De sleutelhouder van de kerk geeft aan dat het niet helemaal zeker is dat benedictijner monniken de bouwers zijn geweest, het hadden net zo goed cisterciënzers (Aduard) kunnen zijn. Cisterciënzers zijn iets strenger (terug naar de oorsprong) dus een abt én nonnen is dan ondenkbaar.

In de Kapelstraat zelf zijn nog markeringen in de weg aangebracht waar ooit in het verleden stukken hebben gestaan van de oude kruiskerk. Zo is de locatie op straat gemarkeerd van de poort en de contouren van het kerkkruis, zodat je ongeveer een indruk krijgt hoe groot het complex is geweest. De sleutelhouders van de kerk vertelt tijdens de rondleiding dat de stenen en de houten balken van de afgebroken kruiskerk zijn hergebruikt in oude gebouwen in de stad Groningen. Het achterste gedeelte van de kerk is er later bij aangebouwd, het stuk waar nu de hoofdingang zit.

Aan de achterkant van het gebouw zit een baksteen waar rond 1850 tijdens een verbouwing een swastika (hakenkruis) is aangebracht. Ook is te zien aan de grote gerepareerde scheur in de buitenmuur dat destijds de nieuwe aanbouw op een slappere funderingen is gebouwd, daardoor is het nieuwe gedeelte gaan verzakken met als gevolg scheuren in de buitenmuren.

Het orgel van de kerk is gebouwd in 1873 door Roef Meijer en is in 1974 gerestaureerd. Aan de Noordwand zijn aan de binnenkant steunberen te zien met zeven ramen met daarnaast het bisschopszegel. Gezegd wordt dat hier de verwijzing wordt gemaakt naar de heilige Felicita die 7 zonen had. Aan de westwand zijn nog twee zuilen te zien met gebeeldhouwde baksteen ornamenten.

Op de zolder van de kapel staat nog een pendule die iedere dag door vrijwilligers wordt opgewonden. De pendule drijft geen uurwerk aan maar een hamer die iedere uur op de klok slaat die in de toren hangt.

Bronnen bij dit artikel:

Andere pareltjes in de provincie:

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Meeste arbeidsongevallen onder metaal- en bouwarbeiders

Metaal- en bouwarbeiders geven vaker aan een arbeidsongeval te hebben gehad waardoor ze een of meer dagen verzuimden dan werknemers...

Sluiten