Pareltjes in de provincie (deel 5): Landgoed Ewsum


Als je van Kantens via Toornwerd naar Middelstum rijdt, kom je aan de linkerkant van de weg Landgoed Ewsum tegen.  Bij de ingang van het dorp, net voorbij de molen over de brug links, rijd je dan zo via de Oosterburen de grote parkeerplaats op van het landgoed.


Het landgoed waar ooit Borg Ewsum op heeft gestaan dateert uit de 13de eeuw. In de 14de eeuw is men begonnen met het bouwen van een steenhuis. Dit is later uitgebreid met meer gebouwen tot een van de grootste en meest indrukwekkende borgen in de provincie Groningen. Alleen het onderste stuk van de Donjon (geschutstoren) en het schathuis zijn bewaard gebleven.

Omdat het zaterdag is gaat het landgoed pas om 13:00 open als men wat wil nuttigen in de Theeschenkerij, maar voor diegenen die te vroeg zijn valt er genoeg te zien om de tijd door te komen. Bij de ingang van het landgoed aan de linkerkant is een historische groentetuin waar naast groenten ook kruiden, fruit en bloemen zijn te bewonderen zijn. Rond deze tijd van het jaar staat alles prachtig in de bloei. Tegen de Fruitmuur groeien de peren weelderig. Achter de Fruitmuur staat een prachtige, 150 jaar oude plataan en kan men door de boomgaard wandelen waar bessenstruiken tussen de appelbomen staan. Vlakbij de boomgaard ligt ook een bijenstal.

Vanuit de boomgaard loop men langs de dierenweide naar de bloementuin. Geiten, sierkippen en ezeltjes kijken nieuwsgierig naar me als ik voorbij loop. Als je onderweg even naar het water kijkt aan je rechterhand, kan het maar zo dat je grote koikarpers ziet zwemmen.

Een keur aan bloemen, siergrassen en vaste planten is te vinden in de bloementuin waar het heerlijk genieten is.

Bronnen bij dit artikel:

Andere pareltjes in de provincie:

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
NAM heeft geen vertrouwen meer in de schade-expertise van Vergnes Expertise B.V.

De NAM heeft vandaag in een persbericht aangegeven dat schade-expertise door Vergnes Expertise B.V. vanaf 1 september van dit jaar niet...

Sluiten