Pareltjes in de provincie (deel 8): Steenfabriek Ceres in Aizingedam


Langs de Westwijdermaar in Rottum staan de restanten van wat ooit de prestigieuse steen- en draineerbuizen fabriek Ceres was. De fabriek werd in 1968 gesloten om vijf jaar later deels afgebroken te worden. De oude afgebrokkelde schoorsteen uit 1916 staat dit jaar al 100 jaar overeind en heeft stormen, de tand des tijds en aardbevingen weerstaan. 


Steenfabriek Ceres werd in 1857 opgericht. Alleen de kleischuur en twee schoorstenen staan nog overeind. Van de brandschuur en de oven zijn alleen nog funderingen over. Het huis rechts naast de fabriek – nummer 10- dateert ook nog uit dezelfde tijd en was toen van de brandmeester.

Het dorpje Rottum in de gemeente Eemsmond is niet alleen bekend door de restanten van de steenfabriek, maar ook van het kleinste huisje in de provincie Groningen: ’t hoeske van Tais Joaptje. Het stukje industrieel erfgoed van Groningen is iets verderop te vinden, via de Kloosterweg en ’t Lage eind naar de N998 (Usquerderweg) richting Kantens.

In 1857 werd de steenfabriek Ceres opgericht ten zuiden van Rottum, ten noorden van het Boterdiep nabij Eelswerd (bij de Eelswerdertil). In dit complex werden gedurende meer dan 100 jaar bakstenen en draineerbuizen gemaakt. In 1968 werd de fabriek gesloten en in 1974 werd een groot deel van de bedrijfsgebouwen afgebroken. Het restant met twee schoorstenen vormt echter nog altijd een baken in het landschap. Nabij de steenfabriek stonden vroeger ook de bedrijfsleiderswoning (staat er nog) en een tolhuis. Het buurtje waar de steenfabriek stond, heette vroeger Aizingedam. Begin 20e eeuw werd het ook wel Halfweg genoemd, misschien omdat het in de richting van Kantens lag. (bron)

Bronnen bij dit artikel:

Andere pareltjes in de provincie:

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Defensie: waarom het EP aandringt op nauwere samenwerking

De veiligheid in en rond Europa verslechtert, terwijl er zorg is over de inzet van de inkomende regering in de...

Sluiten