Protesten, onkunde en schandalen over het houden van dolfijnen leidt tot verliezen bij het Dolfinarium in Harderwijk


Het bericht dat dit jaar bijna zestigduizend bezoekers minder, de weg hebben gevonden naar het Dolfinarium in Harderwijk, is reden tot vreugde bij de vele dierenactivisten in binnen-en buitenland. Tegenstanders van het dolfinarium hopen dat er een voortijdig einde komt aan het houden van dolfijnen in gevangenschap en ze hebben daarbij ook een idee waar de dolfijnen beter zouden kunnen worden ondergebracht.


foto: ProWal & Free Spirit

Tijdens het begin van de eeuw nog werd het park in de provincie Gelderland bezocht door meer dan een miljoen bezoekers, de aantallen ging in de afgelopen jaren doorlopend achteruit. In 2015 zag het beheer van het park nog 643.000 bezoekers en dit jaar ziet er nog somberder uit. Slechts 586.300 mensen vonden tijdens 2016 hun weg naar het park, dat is een daling van ongeveer 9% ten opzichte van 2015. Hoewel het Dolfinarium nog geopend zal zijn van Kerstmis 2016 tot het begin van het nieuwe jaar zal dit aan de opgetreden negatieve trend niets meer veranderen.

De vele dieren-activisten geloven niet dat het slechte weer en de omzetting van het computersysteem verantwoordelijk zijn voor de voortdurende daling van het aantal bezoekers. Elk jaar zijn er wel weer nieuwe smoezen die het dolfinarium naar buiten brengt voor hun negatieve balansen en de constante daling van bezoekersaantallen.

Andreas Morlok, CEO van de Duitse Animal Protection Society ProWal: “Naar waarheid: alle dolfinaria in West-Europa hebben een enorm imagoprobleem en dat reeds sinds meerdere jaren. Het houden van dolfijnen in gevangenschap wordt in Europa steeds minder geaccepteerd en het is niet verwonderlijk dat in de afgelopen decennia 60 van de 90 dolfinaria in West-Europa werden gesloten. Het park in Harderwijk heeft niet alleen door het undercover verslag door Rambam, eerder dit jaar, over seksuele activiteiten met dolfijnen, of vanwege de ophef over het Orca vrouwtje “Morgan” een imagoprobleem. Er is ook een stamboek binnen de Europese fokprogramma (EEP) voor tuimelaars, waar zelfs regeringen van de landen in Europa geen inzicht in is verleend. Dit gebrek aan transparantie heeft zijn reden, omdat in het boek ook alles staat geregistreert over het verleden van de dolfijnen, zo is er na alle waarschijnlijkheid, de invoer in Europa van de wrede en bloedige dolfijndrijfjachten in Japan in te vinden! Het Dolfinarium in Harderwijk telt in dierenwelzijn kringen met zijn ten minste 120 dode zeezoogdieren, als het grootste dolfijnen-en walvissenkerkhof van Europa.”

foto: ProWal & Free Spirit

ProWal, die volgens eigen zeggen, al bij zeven sluitingen van dolfinaria betrokken was, is ook niet verbaasd over het feit dat de twee stichtingen “Sam” en “SOS Dolfijn” stoppen met het samenwerken met het Dolfinarium in Harderwijk.

Andreas Morlok: “De verkoop van het park aan het Spaanse consortium ASPRO was een grote fout en dat zal de ondergang van het Dolfinarium nog meer versnellen. ASPRO opereert ook nog vijf andere dolfinaria in Europa. Één in België en vier in Spanje, die allemaal te kampen hebben met een negatief imago. In het Dolfinarium in Mallorca is gedocumenteerd, hoe een trainer daar dolfijnen sloeg en trapte. In mei hebben we met onze eigen ogen gezien hoe in een andere ASPRO Dolfinarium bij Barcelona vijf dolfijnen, waaronder een baby, urenlang werden opgesloten in een mini-zwembad met ongeveer zes meter in diameter. Wie heeft er in vredesnaam plezier in, als dolfijnen, uitgerekend in Harderwijk, worden misbruikt als surfplanken of als op hun wordt gereden waarbij trainers zelfs op hun blaasgat gaan staan of zitten? ASPRO en het parkmanagement in Harderwijk nemen blijkbaar de Online-boycot-en Educatieve campagnes die er zijn, waarschijnlijk net zo weinig ernstig als de reguliere demonstraties van verschillende dierenbeschermingsorganisaties en flyer-distributies voor hun eigen voordeur, welke ook direct te maken hebben met de daling van de opkomst van bezoekers.“

foto: ProWal & Free Spirit

Lizette Maas, oprichtster van het Nederlandse particulier initiatief “Free Spirit”, die sinds drie jaar van maart tot oktober elke zondag aan de voorkant van de ingang van het dolfinarium, flyers uitdeelt aan bezoekers, is optimistisch: “Ik betwijfel of zelfs de genoemde aantallen die het parkmanagement noemt kloppen, want bij onze wekelijkse flyerdagen, had ik de indruk dat er zelfs nog minder bezoekers naar het park kwamen. Veel gasten beseffen niet eens hoe katastrofaal het houden van dolfijnen in gevangenschap is, maar na een educatief gesprek, vertelde velen ons, dat ze in de toekomst het dolfinarium niet meer zullen bezoeken.”

Erik Postma, ook een van de oprichters van het initiatief „Free Spirit”, heeft een voorstel dat acceptabel zou kunnen zijn voor alle betrokkenen: “ASPRO zou een voortrekkersrol kunnen spelen in Europa en al haar dolfijnen, onder menselijk toezicht, in baai kunnen onderbrengen,bijvoorbeeld, bij het Griekse eiland van Lipsi, wat kan resulteren in een meer natuurlijk leven, zonder showelementen en schadelijke chloor water. Dit zou het toerisme ter plaatse bevorderen en ASPRO kan nog steeds geld verdienen wanneer bezoekers de dolfijnen willen zien. Het park in Harderwijk kan afzien van dolfijnen en andere dieren en worden omgezet in een puur recreatief park met bv “Virtuele Reality beelden” over het leven van dolfijnen in het wild, en met meer activiteiten voor de kinderen.”

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Wolkenvelden en plaatselijk mist

Vannacht zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen en komt er plaatselijk mist voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets boven...

Sluiten