Gastvrijheid in Zeerijp


De Groninger Krant was gisteren te gast bij de familie Reiffers in Zeerijp. De familie nodigt één keer per maand wildvreemde mensen uit om met hun mee te eten en mee te delen in de gezelligheid van hun huis en gezin. Dat doen ze via de website Schuif Aan van initiatiefneemster Geke Maes uit Meppel.


Henny Reiffers druk bezig in haar keuken, waar ze ook voor de gasten het eten klaarmaakt. (foto: Mike Tomale)

Henny Reiffers uit Zeerijp was kok van beroep en vindt het leuk om zo nu en dan voor meer mensen te koken dan alleen voor haarzelf en haar man. Het gezin heeft twee grote kinderen die er niet altijd meer zijn om mee te eten. Ze vindt het dan ook hartstikke leuk dat er vreemde gasten komen eten. “Ik zie het niet als een inbreuk op onze privacy, maar meer nieuwe mensen leren kennen, en wellicht leidt dat tot nieuwe vriendschappen.” zegt ze terwijl ze de slasaus door de salade roert.

Sociale contacten en gezelligheid
Rond zes uur kwam haar man Gerke met de fiets van zijn werk en hij heette de gasten hartelijk welkom in zijn huis. Hij dekte meteen de tafel voor zeven personen omdat Henny aangaf dat het eten klaar was. Gerke vindt het allemaal wel best dat er vreemde mensen mee-eten. “Ik kom zelf uit een groot gezin. Bij ons was het aan de eettafel ook altijd druk en gezellig,” zegt hij, terwijl hij de messen, vorken en lepels naast de borden legt.

Mensen die willen mee-eten kunnen inschrijven via de website van Schuif Aan. De gastgezinnen bepalen wanneer zij hun huis openstellen voor gasten én wat er wordt gegeten.
Er was nog een echtpaar uit Muntendam met een dochter die ook voor een eerste keer aanschoven. Zij denken er over na om dit sympathieke initiatief te starten in Muntendam. Van te voren was doorgegeven dat de dochter van de gasten uit Muntendam vegetariër was. Daar hield Henny dan ook rekening mee. Ze stuurt een paar dagen voor het etentje een mailtje waarin ze vraagt of ze rekening moet houden met speciale diëten. “Ik vraag de gasten van te voren per e-mail of ik ergens rekening mee moet houden. Het kan dat ze bijvoorbeeld vegetarisch zijn of geen varkensvlees nuttigen. Ik wil het graag laagdrempelig houden, maar bijvoorbeeld een glutenvrije maaltijd, dat is niet mogelijk.”

De gezellige eetkamer van de familie Reiffers (foto: Mike Tomale)

Oude boerderij en mijnbouwactiviteiten
Om 18:15 gaat iedereen aan tafel en er wordt even een momentje stilte gehouden voor diegenen die daar behoefte aan hebben. Dan schept iedereen op en komen de gesprekken langzaam op gang. Dat gaat dan over alledaagse dingetjes, zoals de koksopleiding van Manon, de dochter van de familie Reiffers die ook mee-eet en ondertussen haar mobieltje in de gaten houdt. Ze vertelt dat haar fiets rammelt omdat er een spaak kapot is. “Ik heb die spaak maar omgebogen,” zegt ze, terwijl ze ondertussen de berichten op haar mobieltje leest.

“Ik kan niet over rammelende fietsen,” zegt vader Gerke, “dan moet ik hem meteen repareren.” De man uit Muntendam bevestigd dat hij hetzelfde heeft met zijn auto. Gerke verteld dat zijn mountainbike al 21 jaar oud is en dat hij hem goed onderhoud. “Beetje vaseline op de velgen in de winter en dan op zolder.”

Maar het gesprek gaat ook over het werk van gastheer Gerke, die werktuigbouwkundige is en tegenwoordig veel bezig is met het herstel en verstevigen van kapotte panden in de provincie.
De oude boerderij van de familie Reiffers is ook niet verschoond gebleven van het aardbevingsgeweld. Ook zij hebben flink wat schade geleden door een aardbeving bij Middelstum. Gerke vertelt dat dit het huis is waarin hij is geboren. “Vroeger was hier aan de achterkant de stal voor de varkens en een opslagruimte voor de aardappels. Op de plaats waar we nu zitten, stonden vroeger twee bedsteden.”

Hennie vertelt dat ze één middag in de week vrijwilligerswerk doet bij de NOVO in Appingedam. “Ik hou van vrijwilligerswerk. Waarom moet alles geld kosten of geld opleveren,” vraagt Hennie zich af. “Ik hoef niet rijk te worden, ik heb genoeg en ik heb het goed.” Sinds een paar jaar heeft Hennie via de kerk weer wat meer contact gekregen met de mensen in het dorp, vertelt ze, en dat geeft haar een goed gevoel.”Ik heb andere ideeën gekregen en ben zachter geworden.” “Ik ben ook liever geworden,” gekscheert haar man Gerke wat resulteert in een vrolijke, gezellige stemming aan de overvloedige dis, die bestaat uit gebakken kipfilet, worteltjes en broccoli, gebakken aardappeltjes en gemengde salade.

In de provincie Groningen heeft Schuif Aan nog niet echt veel bekendheid. Het gezin Reiffers staat al een half jaar ingeschreven en heeft vandaag haar eerste gasten. Tijdens het eten legt Henny uit dat de reden hiervoor kan zijn dat mensen het vreemd vinden dat je zomaar ‘gratis’ bij andere mensen kunt aanschuiven om mee te eten. Maar ze is van plan om meer reclame te gaan maken voor het sympathieke initiatief. “Misschien foldertjes ophangen bij de lokale supermarkt,” stelt de dochter van het gezin uit Muntendam voor.

Na het hoofdgerecht is er nog kwark of een kant-en-klaar toetje en eventueel koffie na. Een ieder van de gasten is enthousiast over het idee van Schuif Aan en over het verloop van de maaltijd, de gezelligheid en de kookkunsten van de gastvrouw.

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Leerlingen Obs Klimop portretteren en eten samen met “ouderen”

Alle leerlingen van o.b.s. De Klimop in Ter Apelkanaal zorgen op 24 maart voor een gezellige dag voor de ouderen....

Sluiten