Toch tijdelijke vestiging Zeehondenopvang Eemsdelta in Termunterzijl


Het college van B en W van de gemeente Delfzijl heeft op 28 maart 2017 besloten medewerking te verlenen aan de Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta voor de tijdelijke opvang van zeehonden aan de Schepperbuurt 4a in Termuntenzijl. Vorig jaar gaf het college geen omgevingsvergunning af voor de zeehondenopvang vanwege de plek die de initiatiefnemers op het oog hadden.


foto: Mike Tomale

Het gaat om zeehonden in nood uit het Eems-Dollard gebied. Het college komt aan het verzoek van de Stichting tegemoet, omdat zij deze locatie geschikt vindt. De opvang wordt voor een periode van maximaal twee jaar gevestigd in een voormalig toiletgebouw op camping Zeestrand. Na deze periode wil de Stichting zich permanent vestigen aan de Schepperbuurt 37 in Termunterzijl.

Opvangcapaciteit tien tot twaalf zeehonden
De tijdelijke opvang aan de Schepperbuurt heeft een opvangcapaciteit van ongeveer tien tot twaalf zeehonden, met een maximum van vijftien. Bij de tijdelijke opvang is er geen sprake van een bezoekerscentrum. Belangstellenden kunnen de verzorging van de dieren via de ramen in de voorwand van het voormalig toiletgebouw volgen.

Vorig jaar hadden Zeehondenopvang Pieterburen en verschillende natuurorganisaties zich gekant tegen de nieuwe opvang. Reden hiervoor was dat er voldoende capaciteit zou zijn voor het aantal zeehonden in Waddenzee. Ook zou volgens Zeehondenopvang Pieterburen Zeehondenopvang Eemsdelta onterecht huilers van het wad halen. Zeehondenopvang Pieterburen noemde het ‘een zwarte dag voor de zeehondenopvang’ toen de vergunning door de staatssecretaris Van Dam werd verleend omdat het ingaat tegen bestaande en trilaterale afspraken. Het zeehondencentrum zou zich met hand en tand verdedigen tegen het kidnappen van de pups.

De directeur van  Zeehondenopvang Pieterburen wilde vandaag geen reactie geven op de medewerking van de gemeente Delfzijl aan de nieuwe zeehondenopvang in Termuntenzijl.

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

One comment on “Toch tijdelijke vestiging Zeehondenopvang Eemsdelta in Termunterzijl

  1. trijnswartgras@gmail.com' Trijn Swart schreef:

    reactie is helaas niet mogelijk!!

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Landelijke en regionale mediaexperts in beoordelingscommissie Mediafonds

Diverse landelijke en regionale deskundigen uit de journalistiek zijn door de provincie benoemd als leden van de beoordelingscommissie van het...

Sluiten