Werknemers leggen Brandweerautobouwer Ziegler in Winschoten aan de ketting


FNV Metaal en het personeel van Ziegler in Winschoten leggen het bedrijf donderdagochtend 23 maart aan de ketting. Dat doen ze om te voorkomen dat de productie van brandweerauto’s wordt verplaatst naar Kroatië. Bart Plaatje, bestuurder FNV Metaal: ‘De ondernemingsraad heeft het nut van de verhuizing laten onderzoeken en het blijkt voor het bedrijf bijna niets op te leveren. De schade voor deze regio is echter groot. Alweer twintig banen minder in deze regio met volop werkloosheid.’


foto: Mike Tomale

Ketting
Letterlijk wordt het bedrijf uit Winschoten stilgelegd bij de actie. Plaatje: ‘De directie heeft zelf contact met ons gelegd om een en ander te bespreken. Dat betekent dat er minstens negentien banen op de tocht staan, want in dit soort situaties moeten bedrijven verplicht met bonden om de tafel.’

Reorganisatie
Uit eerder onderzoek van de ondernemingsraad bleek al dat verplaatsing van de productie naar Kroatie het bedrijf niet veel oplevert. Plaatje: ‘Ook bleek uit dat onderzoek dat in het bedrijf nog veel verbeterd kan worden. Als Ziegler nu met een reorganisatie bij ons aan wil kloppen, dan ben ik benieuwd naar de noodzaak daarvan. Ik ben nog niet overtuigd. Mij lijkt het beter om eerst de medewerkers te vragen wat goed voor het bedrijf is. Laat hun met voorstellen komen voor een efficiencyslag.’

FNV metaal eist van de directie bovendien goede afspraken voor de 75 medewerkers van de brandweerautobouwer. Plaatje: ‘Een baangarantie tot 2021 eist het personeel, net als tijd om bedrijfsprocessen op orde te krijgen. Die kans hebben ze nog niet eens gehad.’

3 comments on “Werknemers leggen Brandweerautobouwer Ziegler in Winschoten aan de ketting

 1. deyatzee@gmail.com' Ruud schreef:

  Als europees ondernemer ben ik heel erg blij met europa zoals het nu is. Ik heb reeds 70% van mijn productie naar oost europa verhuisd, betaal belastingen in het daarvoor goedkoopste europese land en dat alles allemaal legaal. Als ondernemend nederlander ben ik daarom ook heel erg blij met de voor mij, als ondernemer zijnde, zeer positieve uitkomst van de verkiezingen vorige week.

  Het lijkt me logisch dat het bedrijf Ziegler hetzelfde doet als ik. Werknemers in Kroatie zijn waarschijnlijk ook veel goedkoper, hebben ook minder vakantiedagen, zijn – zonder vakbond – zeker ook minder lastig en kunnen zeker ook heel erg makkelijk gedumpt worden.

  Dus windt je niet op en zoek gewoon een andere job!

 2. nic.les@live.nl' Nic schreef:

  Beste Ruud, goed bedacht!! Ja Europa is goed voor ons! Als ZZP-er heb ik een klus/aannemersbedrijf en heb mij nu “gevestigd” in Polen betaal daar weinig lasten en kan gewoon hier mijn werkzaamheden voortzetten. Geen mens die tegen mij kan concureren en ik hou meer over. Het schijnt via Hongarije nog voordeliger te zijn maar je moet je daar zo nu en dan ook even laten zien en dan is Polen beter bereikbaar. Europa heeft daar mooie wegen aangelegd en mijn auto rijd nu ook op Pools kenteken! Scheelt ook een smak geld!

  • deyatzee@gmail.com' Ruud schreef:

   Beste Nick,
   Jij begrijpt de EU goed en daar kan je rijk van worden. Geweldig dat Europa van nu! De EU heeft de hele infrastructuur om mijn bedrijf in dat oost europese land met 15.000.000.000 Euros gratis vernieuwd. Zelfs de verhuizing van mijn productie koste mij geen cent. Daarvoor dank ik de nederlandse en duitse belastingbetaler hartelijk. Mooi ook, dat het ze helemaal niets uitmaakt, wat te zien is aan de verkiezingsuitslag in Nederland en Duitsland (Saarland) waar ze nog steeds de europafavorieten gekozen heben. Als dat nog even zo doorgaat, dan word ik de komende paar jaar zo stinkend rijk, dat ik met 50 jaar al met pensioen kan gaan. Après moi la déluge!

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Consumptie gezinnen groeit 2,7 procent in januari

Consumenten hebben in januari 2,7 procent meer besteed dan in januari 2016, meldt het CBS. De groei is van dezelfde...

Sluiten