De historische cultuurlandschappen van Groningen verkennen op de fiets


Hoewel Amsterdam dit jaar van haar troon verslagen is door Kopenhagen als beste fietsstad ter, is Nederland nog steeds een fietsland in hart en nieren. Ons landje telt ondertussen 22,7 miljoen fietsen en dit aantal blijft jaar na jaar stijgen. Volgens cijfers van de Rabobank wordt er per jaar maar liefst 15 miljard kilometer afgelegd en bezit de gemiddelde Nederlander 1,3 fietsen. Een opvallende trend is de enorme stijging van de populariteit van elektrische fietsen. Naar schatting zal zo’n 50 procent van de nieuwe fietsaankopen in Nederland de komende jaren een elektrische zijn. Ook in Groningen neemt het gebruik van de e-bike toe en steeds meer mensen trekken er op uit om de schitterende omgeving van de provincie te verkennen.


foto: Mike Tomale

Er is geen betere manier om het eeuwenoude cultuurlandschap van Groningen te ontdekken dan met de fiets. Het gevarieerde natuurschoon dat hier te vinden is zal menig mens doen verbazen– van glinsterende meren en nationale parken tot de prachtige Waddenzee. Een waar paradijs voor fietsers en wandelaars dus. Het enige wat je nodig hebt is een goede fiets of een comfortabele elektrische fiets, die je online kunt bestellen op bijvoorbeeld Bikester.nl. Neem genoeg eten en drinken mee en wellicht een regenjas en de ontdekkingstocht kan van start gaan. Er zijn veel opties mogelijk – van korte ritjes van een uur tot langere tochten van 50 kilometer. Voor de langere fietstochten is het handig om te weten waar de oplaadpunten voor elektrische fietsen te vinden zijn: deze kun je hier eenvoudig vinden. Wanneer je nog niet bekend bent met de mooiste fietspaden in Groningen, zijn dit er drie die meer dan de moeite waard zijn.

1. Route Middag-Humsterland
Een sportieve fietsroute met een culinair tintje. Deze fietstocht in het oosten van Groningen leid je door prachtige landschappen en kleine dorpjes en eindigt bij het Nationaal Park Lauwersmeer. Dit is een groot meer omringd met ruig landschap en een rijk flora en fauna. De fietstocht leidt ook langs de voormalige eilanden Middag en Humsterland, die in de Middeleeuwen bewoond waren. Onderweg kom je allerlei boerderijen en lokale cafeetjes tegen waar lunch geserveerd wordt bereid met regionale producten, of waar je voor thuis kaas, vis of vers fruit kunt kopen.

2. De Molenroute
De Molenroute is een bijzondere fietsroute tussen Westerwolde en Oldambt, vlakbij de grens van Duitsland. Een afwisselende tocht, waar onderweg van alles en nog wat het pad kruist. De route neemt je mee naar het spectaculaire vennengebied de Hatertse en Overasseltse Vennen, langs boerderijen en beekjes tot oneindige rivierduinlandschappen. Er zijn vier molens, een museum en enkele authentieke dorpjes te bezichtigen tijdens deze tocht.

3. De Hunebeddenroute
Voor de echte fietsers of voor diegene die een elektrische fiets hebben, is de hunebeddenroute rondom Veendam een uitstekende optie. Waan je terug in de tijd en ontdek de verhalen achter de prehistorische hunebedden. Deze route is 50 kilometer lang en gaat door de natuurgebieden de Strubben en het Kniphorstbos. Het beginpunt van deze tocht ligt in de oude veenkolonie Veendam, waar vandaan de tocht verder gaat naar het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa in Drenthe. Dit park omvat maar liefst 100 vierkante kilometer aan eeuwenoude landschappen, grafheuvels en hunebedden uit de prehistorie. Ook zijn hier 16 schilderachtige dorpen gevestigd. Via Kiel-Windeweer fiets je weer terug van Drenthe naar de provincie Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Topstuk Jeff Koons van Groninger Museum naar de Bijenkorf

Op 10 april 2017 is het precies 100 jaar geleden dat de Franse kunstenaar Marcel Duchamp een urinoir op een...

Sluiten