Italiaanse krant lyrisch over Groningen


‘Het noorden van Nederland van kanalen tot hangende keukens’ is de titel van een artikel van de gerenommeerde Italiaanse krant La Stampa dat een lyrische lofbetuiging aan de provincie Groningen wijdt.


De hangende keukens van Appingedam (foto: Mike Tomale)

Vanuit het achterland naar de kust via stervormige oude vestingwerken en wadden: de provincie Groningen biedt een sfeer waar men zich in een ander tijdperk waant.
Het stadje Appingedam in de provincie Groningen mag als het “Venetië van het Noorden” beschouwd worden. De charme van het stadje, schrijft de krant, blijft bewaard dankzij het gebrek aan massatoerisme. Interessant voor de toerist zijn de karakteristieke gebouwen die bekend staan als “Rijksmonumenten” , architectonische structuren die ten minste 50 jaar oud zijn en en staan voor artistieke schoonheid, historische waarde of wetenschappelijk belang. In Appingedam zijn het er volgens de Italiaanse krant maar liefst 65 (Wikipedia 75).

De hangende keukens van Appingedam worden niet onvernoemd gelaten, de constructies die gericht waren op het optimaliseren van de binnenruimte van het huis. In het verleden waren de grondkosten veel hoger schrijft La Stampa, en de mensen bouwden wegens ruimtegebrek een ruimte boven het kanaal die gebruikt werden als opslagruimte en in de huidige tijd door de bewoners als keuken worden gebruikt.

Bourtange (foto: Mike Tomale)

Bruggen en prachtige landschappen waar men zich terug in de tijd waant, karakteriseren de provincie Groningen, dat talloze attracties biedt aan toeristen die met de fiets een tocht maken en anderen (zonder fiets) die de drukte van de stad liever achter zich laten. Degenen die vanuit de hoofdstad Groningen oostwaarts gaan, komen vlakbij de Duitse grens bij het kleine, stervormige vestingstadje Bourtange uit, dat gebouwd werd om het grondgebied te verdedigen gedurende de Tachtigjarige oorlog met de Spanjaarden. Het bleef in gebruik tot 1851 toen het werd omgezet in een dorp. Na een restauratie werd het wat het nu is: een open-air museum.

Termunterzijl (foto: Mike Tomale)

En natuurlijk komt ook de Waddenzee aan bod, het gebied dat vanwege zijn zeldzame flora en fauna in 2009 op de UNESCO- werelderfgoedlijst geplaatst werd. Het wadlopen tot zelfs wel het “bellissima” eiland Schiermonnikoog wordt ook beschreven, en er word even reclame gemaakt voor een specialist in het organiseren van wadlopen en de gidsen van de firma Dijkstra’s Wadlooptochten.

Last but not least komt Termunterzijl aan bod, het klein dorpje in een gebied met polders, zee en een haven dat beroemd werd om de garnalenvisserij. Het hotel Termunterzijl wordt geprezen: daar kan genoten worden van allerlei gerechten op basis van garnalen.

En tot slot wordt het nog even samengevat: het noorden van Nederland heeft het allemaal: een groen landschap met middeleeuwse stadjes, molens en fietsenrouten waar men kan genieten van rust, verreweg van de stress van de grote stad.

Als ik een lezer van de La Stampa was, zou ik het wel weten: een retourtje Amsterdam? Geen denken aan. Liever een retour Eelde, al staat Italië nog niet op de lijst van bestemmingen van de vlieghaven, maar dat komt er misschien nog wel eens van, dus toch maar een vlucht naar Amsterdam en met de trein naar de provincie Groningen om van de pareltjes in de provincie te genieten.

The following two tabs change content below.
roder.barb@gmail.com'

Barbara Rodermond

roder.barb@gmail.com'

Laatste berichten van Barbara Rodermond (toon alles)

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Wolkenvelden, op de meeste plaatsen droog. Overdag af en toe zon

Vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af, zeer lokaal kan nog een lichte bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen...

Sluiten