NAM wel of niet uit het schadeprotocol, we hebben vijf jaar verspild


NAM gaf op 31 maart van dit jaar aan dat ze ‘uit de bovengrondse aspecten met betrekking tot de schadehandeling en het versterken’ zouden stappen. Na de beving van Huizinge zijn we nu bijna vijf jaar verder, vijf jaar van welles, nietes, traineren, liegen en bedriegen. Veelal werd deze opmerkelijke mededeling geïnterpreteerd als zijnde NAM die zich helemaal zou terugtrekken en simpelweg alleen de rekening nog moest betalen. Maar is dat ook werkelijk zo?


Gerald Schotman (foto: NAM)

Onrust en tegenstrijdigheid
Directeur Gerald Schotman zegt tegen de Volkskrant dat hij niet tweewekelijks met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zal overleggen. ‘Wij praten niet mee over het schadeprotocol. Als billijk en eerlijk vastgesteld wordt dat schade te maken heeft met gaswinning (causaliteit), dan betalen wij. Daarover is geen enkele discussie. Mijn belangrijkste doel, het herstel van vertrouwen, is zonder onafhankelijkheid onbereikbaar.’ Toch schrijft Dagblad van het Noorden dat NAM wel invloed houdt bij de schade-afwikkeling. Schotman is sluw en weet het altijd zo te verwoorden dat het overkomt alsof hij begaan is met de provincie en het beste voor heeft. Hij is namelijk ook de man die zich distantieerde van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) die aangaf dat opbrengst belangrijker was dan veiligheid. Hij moet als buitenstaander toch wel denken dat wij als Groningers naïef of achterlijk zijn. Causaliteit staat hoe dan ook nog steeds bovenaan en dus is het vooral veel van hetzelfde.

Hans Alders (foto: overheid)

Hans kletst-uit-zijn-nek Alders
RTV Noord
schrijft op 6 april dat uit bronnen is gebleken dat NAM wel meepraat over het nieuwe schadeprotocol. RTV Noord schrijft daarna op 7 april dat NCG Hans Alders aangeeft nog met NAM overleg te voeren over de aansprakelijkheid. ‘Maar de NAM blijft aansprakelijk, daar moet de rekening landen. Ik zal dus wel met ze moeten overleggen, hoe we dat gaan doen.’ Aldus Hans Alders bij RTV Noord. Dat is toch altijd aan de orde geweest, mijnheer Alders, waarom zou het nu dan anders zijn?

Het is natuurlijk vooral een psychologisch spelletje dat hier gespeeld wordt tussen instanties en de media met als doel het beïnvloeden van de opinie. Maar na vijf jaar van bullshit en manipulatie prikken de meeste ervaringsdeskundigen dat luchtballonnetje van NAM en Alders zo kapot. Het uiteindelijke antwoord en de oplossing ligt niet in Groningen of bij de NAM, maar in Den Haag bij demissionair minister Henk Kamp. Die moet uiteindelijk Alders geld beschikbaar stellen en toezeggingen doen.

Groningers zijn niet achterlijk Hans!
In het verleden hebben we gezien dat Arcadis vaak de partij was die langskwam om de schade vast te stellen. Arcadis is onderdeel van de het Centrum Veilig Wonen (CVW=Arcadis + CED) maar ook rechterhand van de NAM, zoals de Groninger Bodem Beweging (GBB) het noemt. Het is/was dus altijd een schijnonafhankelijkheid die het CVW pretendeerde te hebben. Hoe zal dat dan in de toekomst er aan toegaan indien omkering van de bewijslast wordt toegepast? Wie moet dan aantonen dat schade niet voortkomt door de gaswinning? Volgens Hans Alders is er geen plaats meer voor NAM in de beoordeling van de schade. Wie dan wel Hans Alders, wees eens duidelijk en eerlijk en probeer de Groningers geen vette worst voor te houden die je niet kunt leveren, net als de toezegging van de rechtsbijstandsverzekering, die kon je ook niet waarmaken. Communicatie is een mooi vak, maar het heeft een houdbaarheidsdatum en op een gegeven moment klets je jezelf in een hoek of kom je niet meer geloofwaardig over.

Mijnbouwschade
Als de meeste mijnbouwschade in de provincie als c-schade wordt afgedaan door een bureau als Arcadis of Witteveen en Bos, dan zou de rekening automatisch ruimhartig door de overheid moeten worden opgepakt als geconstateerd wordt dat zettingsschade of bodemdaling de veroorzaker is, ook al is dat een sigaar uit eigen doos. Dat bouwprotocollen in het verleden niet zijn opgewaardeerd is niet de schuld van de burgers. Dat komt door de laksheid van de overheid die de veiligheidsaspecten altijd heeft verwaarloosd. Mijnbouwschade moet linksom of rechtsom gewoon worden vergoed, zonder de stroperigheid en bureaucratie waar we nu mee hebben te maken. Gebouwen moeten gewoon versterkt worden. Zorg ervoor mijnheer Alders, c-schade kunt u niet zomaar over uw schouders gooien. Neem er desnoods nog een baantje bij!

Ceremoniële poppetjes
Burgemeesters, wethouders en lokale politici hebben zich jaren verstopt achter oud-commissaris van de Koningin Max van den Berg en minister Henk Kamp. Pas bij de laatste provinciale verkiezingen werd duidelijk dat de ellende van gedupeerde Groningers stemmen kon opleveren. Lokale politici en bestuurders hebben slechts een ceremoniële functie en zijn er alleen maar om hun mening te geven als het gaat over Rijksbeleid. Lees het interview met burgemeester Pieter Smit van Oldambt er nog maar eens op na. Ik herhaal het nog een keer, het is de rechtsspraak die winst heeft geboekt in dit dossier, politici en hoogwaardigheidsbekleders hebben met hun geklets in de ruimte niets bereikt.

Einde gaswinning, en dan?
We zijn ondertussen jaren verder en het einde van de gaswinning in Groningen is in zicht. De overheid en betrokken instanties hebben ons gouden bergen beloofd, maar het werden kraaltjes en spiegeltjes. Als we in dit tempo verder gaan zijn we nog aan’t onderhandelen over schadeafhandeling als gevolg van mijnbouwschade, lang nadat het gas en het geld niet meer rijkelijk uit het Groninger veld vloeien. Wie betaalt dan de rekening? Is dat misschien de werkelijke strategie achter dit spel van leugen en bedrog? De NAM werd lang gezien als de grote boosdoener in de provincie, maar in werkelijkheid is dat onze eigen Nederlandse Overheid die de concessie verleend en iedere bezwaar doorverwijst naar NAM.

Gokken op een en hetzelfde paard
Ik kan alleen maar concluderen dat we jaren verspild hebben in Groningen en we in feite nog geen stap zijn opgeschoten. Ons wordt steeds vanuit Den Haag vertelt dat we de energieprovincie van Nederland gaan worden en onze lokale politici kwijlen al bij het aanhoren van die titel, omdat het ze zelf ontbreekt aan visie. Ze kunnen geen perspectief bieden aan hun eigen volk en zijn daarom blij met de toegeworpen broodkruimels uit Den Haag. Maar energieprovincie waren we al sinds de dag dat er gas werd gevonden in de bodem bij Slochteren. Vanaf die tijd verwarmt en kookt Nederland met Gronings gas. Het vertrouwen tussen burgers en overheid zal in ieder geval wat mij betreft, mijn generatie niet meer terugkomen!

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

One comment on “NAM wel of niet uit het schadeprotocol, we hebben vijf jaar verspild

 1. dubbeldubbel@hotmail.com' Louis Bervoets schreef:

  We hebben toch nog dat “prachtig” contract tussen VVD en GroenLinks?

  Was het niet … ??? … gasbel leeghalen tot 2035??? Het heeft ze wel veel stemmen opgeleverd!

  Dus tel er nog maar een paar jaren bij in dit tempo!

  Er gaat niets boven Groningen en … er zit straks niets onder Groningen.

  A volksverhuizing
  B tijdelijke verhuizing
  C prachtig huis weer

  In deze volgorde nu het nog kan … straks is het chaos.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
1000 nieuwe burgerhulpverleners in een dag

Vandaag krijgen 1000 mensen in één dag een reanimatietraining om burgerhulpverlener te worden. De Hartstichting organiseert de grootschalige training in...

Sluiten