Pareltjes in de provincie (deel 11): Borg Groenestein


Midden in de wijk Helpman van de stad Groningen ligt een minder bekende maar prachtige borg. Op landgoed Groenestein aan de Helperzoom (toen Oosterweg) werd in 1685 door Lucas Alting Huis Groenestein gebouwd met een sobere, eclectische bouwstijl. Later werd de borg en het park in 1871 verder uitgebreid tot de huidige vorm door jonkheer Quintus. De borg is nu nog bewoond, maar het park in Engelse landschapsstijl eromheen is vrij toegankelijk en herbergt naast monumentale bomen een diversiteit aan flora en fauna. 


De zuidelijke wijk van de stad Groningen was na de 80-jarige oorlog in trek bij de welgestelde families, zoals Alberda, Clant, Ubbena, Entens en Coenders, die hier gronden hadden. Lucas Alting kocht het landgoed en de boerenplaats van Helena van Ketwich, weduwe Alberda van Paterswolde en noemde zijn landerijen Helperbrinck.

Toen Bommen Berend (bisschop van Münster) in 1672 werd teruggedreven werden borgen door regenten buiten de stadswal gebouwd omdat het platteland weer veilig was. Tegelijkertijd steeg de regent hiermee in aanzien. Lucas Alting kocht het door een gracht omringde erf in 1679.

Park Groenestein is sinds 1971 Rijksmonument en werd door tuinarchitect Gerrit Vlaskamp aangelegd.

Bronnen bij dit artikel:

Andere pareltjes in de provincie:

 

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
De historische cultuurlandschappen van Groningen verkennen op de fiets

Hoewel Amsterdam dit jaar van haar troon verslagen is door Kopenhagen als beste fietsstad ter, is Nederland nog steeds een...

Sluiten