Zweden, het begin van het einde van sociaaldemocratisch heilstaten in de EU?


Gisteren kwam dan eindelijk het hoge woord eruit bij Nieuwsuur, ook in Zweden verloopt de integratie niet op rolletjes. Migranten komen vaak terecht in voorsteden van Stockholm en Malmö, waar de situatie uitzichtloos is. Het vermoeden bestaat dat de afgewezen Oezbeekse asielzoeker die vier mensen dood reed met een vrachtwagen ook uit dat milieu komt. Zweden zette zijn deuren in 2015 open voor maar liefst 163.000 immigranten. Het braafste, meest sociaaldemocratische landje van Europa met amper tien miljoen inwoners. Ter vergelijking, in Nederland wonen we met iets meer dan 17 miljoen mensen en vroegen in 2015 er volgens Vluchtelingenwerk  43.093 mensen asiel aan, het kleinste aantal in heel Europa.


Stockholm (foto: Benoît Derrier – Wikipedia)

In de voorsteden van Zweden veroorzaken drugsbendes met tweede generatie migranten veel geweld en overlast. Om het verhaal nog enigszins appetijtelijk te maken schrijft NOS dat onderzoek uitwijst dat asielzoekers niet meer misdrijven plegen dan Zweden. Zelfs migrantenondernemers verlaten het gebied vanwege de criminaliteit en het ontbreken/falen van politie.

Donald Trump werd door de media recht in zijn gezicht uitgelachen toen hij beweerde dat in het sociaaldemocratisch Zweedse paradijs een aanslag zou zijn gepleegd. Beschikte Trump niet over de juiste informatie of was het voor hem gewoon een overduidelijke zaak? Een sociaaldemocratische heilstaat met dergelijke aantallen asielzoekers, dat moet een keer misgaan. Meteen na de speech ontstonden er volgens Fox News rellen in een immigranten buitenwijk van Stockholm. Auto’s werden in brand gestoken en de politie aangevallen. Bijna geen enkele Amerikaanse nieuwszender maakt hiervan melding. Het ging alleen over de foute uitspraak van Trump. Ook NRC en BBC pikte een graantje mee en zag de kans schoon om Trump aan te vallen en de situatie in Zweden af te doen als nepnieuws omdat de bron die Trump gebruikte een xenofobe filmmaker zou zijn.

Verkrachtingsland nummer 1
Nigel Farage claimde dat Malmö de verkrachtingshoofdstad van Europa – en mogelijk zelfs van de wereld – is. Dat werd gefactcheked door de BBC die aangeeft dat Malmö samen met nog een paar andere Zweedse steden het hoogste aantal verkrachtingen heeft. Het zou echter niet mogelijk zijn om deze verkrachtingen toe te bedelen aan etnische groepen. Maar er was het filmpje van de urenlange live verkrachting op Facebook waarvan alleen de Oostenrijkse krant Wochenblik meldde dat het zou gaan om drie migranten. Het bericht van de 22-jarige maatschappelijk werkster, Alexandra Mezher (Libanees christen), die in 2016 door een onbegeleid asielkind werd neergestoken. Wat kwam er in het nieuws hierover bij bijvoorbeeld NRC? De rellen die door deze moord waren ontstaan, dus het geweld tegen migranten. Nee, het valt allemaal mee in Zweden, de sociaaldemocratische regeringen zorgen er wel voor dat de pais en vree bewaard blijft. Wat te denken van het tien-jarige jongetje wat in een AZC in Västerås werd verkracht, en groepen moslimmannen de politie aanvielen toen die er wat aan wilden doen. De vrouw en zoon die bij IKEA werden neergestoken door asielzoekers. De vrouw in de rolstoel die door meerder asielzoekers werd verkracht. De vreselijke verhalen zijn ontelbaar. Een rapport met resultaten laat zien dat bijna alle opgepakte daders van de seksuele misdrijven, die uitgevoerd werden in groepen, Afghaanse, Eritreeërs, of Somalische staatsburgers zijn.

Mia Åkerblom vertelt in een interview aan de Oostenrijkse krant Wochenblik.at dat het probleem de grote massa is. Omdat vreemdelingen in grote aantallen naar Zweden komen en binnen hun eigen cultuur blijven, komt er van integreren niets terecht. Bij sommige vreemdelingen is de wil er om deel uit te maken van de nieuwe samenleving, maar het grootste deel denkt er niet zo over omdat ze toch onder hun eigen mensen zijn.

Het einde van de sociaaldemocratische heilstaten is in zicht
En nog steeds vindt het grootste deel van de bevolking in Europa het niet vreemd dat vluchtelingen/ migranten alleen maar naar sociaaldemocratische heilstaten komen, zoals Frankrijk, Duitsland, Zweden, België en Nederland. Ze gaan niet naar islamitische landen, want daar wacht geen uitkering op hen en zullen ze hun gedrag moeten aanpassen aan de islamitische shariawetgeving. Saoedi-Arabië en de oliestaten nemen enkele honderden vluchtelingen per jaar op. Een hoge ambtenaar van Koeweit : “We kunnen mensen van een andere achtergrond, met een andere achtergrond niet accepteren. Mensen met psychische problemen en trauma’s kun je niet zomaar in je samenleving opnemen.” Maar omdat deze landen het VN-vluchtelingenverdrag niet hebben ondertekent – maar wel lid van de VN zijn- hoeven ze dat dus niet. Aldus de NOS.

Het Gatestone Instituut belde met Sofia Häggmark, een partijloze ambtenaar bij het Ministerie van Justitie, afdeling migratierecht, die aangeeft dat asiel weigeren niet mag vanwege internationale regels en regels van de EU. Bescherming van het eigen volk en de staat komt daarbij op een tweede plaats door de angst om voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te worden gesleept. Een ontmoedigingsbeleid zoals Denemarken voert is het gevolg van de stroom vluchtelingen richting Zweden. Ook de sociaaldemocraten in Denemarken ondersteunen deze nieuwe wet. De voorzitter van de Sociaal Democratische partij, Henrik Sass Larsen schreef: “Massa-immigratie – kijk bijvoorbeeld naar Zweden – zal de ondergang zijn van het economische en sociale fundament van de verzorgingsstaat.”

Culturen raken verzadigd
Gaan we gewoon door zoals we nu bezig zijn en is de enige oplossing voor de vergrijzing van Europa het massaal importeren van islamitische kanslozen? Nadat de muur in Berlijn in 1989 omver is gegaan brak er in Europa een nieuw tijdperk aan. Helmut Kohl, een van de founding fathers van het EU-concept, kon zich helemaal uitleven, want vrijheid en blijheid luidde het devies. Nieuwe tijden en nieuwe kansen voor een ieder. Maar ieder tijdperk heeft een houdbaarheidsdatum en op deze manier kan het niet verder, dat lijkt mij evident. Maar Herr Kohl, en met hem vele socialisten en democraten in Europa, dachten niet verder na dan hun neus lang was. De gevolgen van het neerhalen van de Berlijnse muur werden genegeerd, want hoe kon dat negatieve effecten hebben? Bij het doordrukken van de EU werden de gevolgen genegeerd, want hoe kon zo iets moois negatieve effecten opleveren? Met de massale import van niet-westerlingen worden de gevolgen wederom genegeerd, het absorptievermogen van een samenleving was bij dat laatste niet aan de orde want die samenleving was/is immers maakbaar … dacht men.

Je kunt als regering dus de PVV uitsluiten en op Europees niveau kunt je proberen populisme in te dammen. Maar die strijd is allang verloren, simpelweg omdat er niets verandert en niet wordt geluisterd naar het volk. Juist door het ondoordachte beleid en de vooringenomen media zal de tweespalt in de samenleving alleen maar erger worden.

The following two tabs change content below.
Vrijwillig werkzaam als hoofdredacteur/journalist bij de Groninger Krant sinds oktober 2013. Voorheen als freelancer bij Regiokrant Groningen, Post Online, Dagelijkse Standaard.

Comments are closed.

error: © Groninger Krant 2016
Lees vorig bericht:
Werkzaamheden locatie Warffum

NAM wint al zo'n 30 jaar aardgas uit een klein gasveld bij Warffum. Dit gas wordt gewonnen en behandeld op...

Sluiten